6th congress of South and East Europe Technology in Radiation Oncology, September 22nd- 24th 2023, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina.
“Expanded role of RTT activity” – specific fields of education and practice.

U cilju nastavka pozitivne priče o unaprijeđenju radioterapijske struke, sa posebnim osvrtom na RTT koja je prepoznata od strane IAEA i ESTRO, te nakon održanog prvog kongresa u Beogradu 2013, zatim Zagreb 2015, Sofija 2017, Ljubljana 2019, Skopje 2022, najavljujemo održavanje sljedećeg kongresa u Sarajevu 2023 godine.

Poštovane koleginice i kolege, uvaženi gosti, želimo Vas ovom prilikom obavijestiti o organizaciji 6tog SEETRO kongresa (6th congress of South and East Europe Technology in Radiation Oncology), koji će biti održan od 22 – 24, septembra 2023 u hotelu Holiday, Sarajevo, Bosna i Hercegovina.
SEETRO je regionalni kongres za RTT (radijacijske tehnologe/radijacijske terapeute) u regiji Južne i Istočne Europe, koji se održava u saradnji sa širom europskom RTT zajednicom i čiju organizaciju podržava Evropsko udruženje za Radioterapiju i Onkologiju (eng. European Society for Radiotherapy and Oncology – ESTRO). Tokom prethodnih godina broj zemalja učesnica je porastao i u ovom trenutku ih je trinaest, koje su pokrile značajna broj naučnih i stručnih tema. Mi iskreno vjerujemo da će se kroz ovaj kongres kao i mnoge buduće nastaviti sa saradnjom i profesionalnim razvojem koji se do sada pokazao kao veliko iskustvo.

Preko 100 učesnika kongresa biti će u prilici slušati predavanja iz šire oblasti radioterapije, uključujući renomirane predavače iz deset zemalja Evrope. Drago nam je što možemo najaviti da će naš program uključivati predavanja uvaženih gostiju: Mary Coffey, Michelle Leech, Philipp Scherer kao i drugih predavača koji su eksperti iz oblasti radioterapije.

Kongres će započeti u petak 22. septembra, kratkom ceremonijom otvaranja i uvodnim govorom. Dana, 22 i 23 septembra planirana su predavanja uvaženih predavača i učesnika, dok će se zadnji dan kongresa, 24. septembra, održati radionice na odjelu za Radioterapiju Klinike za Onkologiju, Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu.

Teme predavanja koje će biti prezentirane na kongresu obuhvataju proširenu ulogu aktivnosti RTTa – specifične oblasti obrazovanja i prakse, stereotaksičnu radioterapiju/radiohirurgiju, radioterapiju vođenu slikom (IGRT), površinski vođenu radioterapiju (SGRT), pozicioniranje i imobilizacija pacijenta, oblast osiguranja kvaliteta (QA) u radioterapiji, te druge aktuelne teme iz radijacijske onkologije.

S obzirom da će se kongres održati u hotelu Holiday u središtu Sarajeva, učesnici će moći doživjeti živost grada, večernji život jedva nekoliko koraka od hotela, kao i prekrasnu okolicu grada Sarajeva. Razmjenimo znanje i iskustvo i uživajte u čarima grada Sarajeva, želimo Vam dobrodošlicu na 6ti SEETRO kongres.

Program i pojedinosti vezane za održavanje kongresa možete istražiti putem linka u nastavku objave: https://seetro.org/2023/

Srdačan pozdrav.
Dr. Sci. Enis Tinjak