Uloga hepatospecifičnog kontrastnog sredstva dinatrijev gadoksetat u dijagnostici žarišnih lezija jetre na magnetnoj rezonanci

Authors

  • Zvjezdan Skopljak Bayer Radiology Alpe Adria

DOI:

https://doi.org/10.48026/issn.26373297.2023.1.14.5

Keywords:

MRI, MRI kontrastna sredstva, MRI jetre

Abstract

Abstract

Hepato-specifična kontrastna sredstva omogućavaju sveobuhvatno snimanje jetre jer, zahvaljujući svojim farmakokinetičkim osobinama, pružaju mogućnost snimanja ne samo u dinamičkoj fazi već i u fazi u kojoj je kontrastno sredstvo akumulirano u hepatocitima, osiguravajući na taj način dodatni set informacija koji može biti od pomoći u dijagnostici žarišnih lezija jetre.

Dinatrijev gadoksetat, hepato-specifično kontrastno sredstvo, je indikovan za otkrivanje fokalnih lezija jetre i pruža informacije o tipu lezija pri snimanju u T1 tehnici magnetne rezonance (MR). Aplicira se isključivo intravenski.

Nakon primjene dinatrijevog gadoksetata u bolusu, dinamičko snimanje u arterijskoj fazi, portalnoj fazi i fazi ravnoteže iskorištava različite vremenske obrasce pojačanja signala u različitim lezijama jetre, na temelju čega nastaje radiološki opis lezije.

Downloads

Published

2023-11-05

How to Cite

1.
Skopljak Z. Uloga hepatospecifičnog kontrastnog sredstva dinatrijev gadoksetat u dijagnostici žarišnih lezija jetre na magnetnoj rezonanci. isnn.26373297. [Internet]. 2023Nov.5 [cited 2024Apr.27];14(1). Available from: http://www.uimr.ba/journal/index.php/rt/article/view/52