Izdvojeno

Trening kurs za inžinjere medicinske radiologije

U organizaciji Klinike za onkologiju, hematologiju i radioterapiju Univerziteskog kliničkog centra Tuzla i Komore inžinjera medicinske radiologije FBiH na UKC Tuzla je 19. i 20.6.2015. godine održan trening kurs za inžinjere medicinske radiologije pod nazivom “Pozicioniranje i imobilizacija glave i vrata – kontrola kvaliteta”.

Kurs je održan pod pokroviteljstvom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Evropskog udruženja za radijacijsku onkologiju (ESTRO) u sklopu projekta ”Best Practice in Radiation Oncology – Train the Trainers“.

Na trening kursu su učestvovala 32 inžinjera medicinske radiologije iz svih radioterapijskih centara u BiH, kao i kolege iz Hrvatske, Srbije i Bugarske i Njemačke. Trening kursu je prisustvovala i prof. Mary Coffey, voditeljica projekta ”Best Practice in Radiation Oncology – Train the Trainers“ ispred IAEA/ESTRO.

Tokom trening kursa prezentirana su najnovija saznanja iz oblasti kontrole i poboljšanja geometrijske preciznosti radioterapijskog tretmana, demonstrirana najnovija tehnička
dostignuća u ovoj oblasti, kao načinu njihove pouzdane primjene u praksi, te prezentirani slučajevi iz kliničke prakse.

Po završetku trening kursa izvršena je evaluacija stečenog znanja, a polaznicima i predavačima su uručeni akreditovani certifikati.

Trening kurs je od strane učesnika i pokrovitelja ocijenjen pozitivno i u stručnom i organizacionom smislu.